De machines bokbier

Fotografie: Ruud van der Graaf

Recept: Michiel van der Meulen, Pepijn van der Ven en Wouter van den Bekerom

Voor 33,5 liter

28 EBU (bitterheid)
49 EBC (kleur)
1069 SG na kook / voor vergisting
1018 SG na vergisting
SVG 74% (schijnbare vergisting)
7,4% alcohol (vol.)

Ingrediënten

Mouten
Pilsmout 5390 gram
Munich Light 2695 gram
Cara 120 1350 gram
Cara Aroma 590 gram
Aroma Amber 50 335 gram

Gist
Wyeast 2206 Bavarian lager, of Mangrove Jack M76 Bavarian Lager, op 11 °C

Maischschema
15 minuten op 52 °C
50 minuten op 62 °C
25 minuten op 73 °C
5 minuten op 78 °C
Koken: 110 minuten

Hopgiften
Bittergift, 80 minuten meekoken: 60 gram “Haesdrecht” (eigen hop)*, 25 gram Spalt en 15 gram Saaz
Aromagift, 15 minuten meekoken: 35 gram “Haesdrecht”, en 7 gram Iers mos

*) Haesdrecht is een hop uit eigen tuin. Als alternatief wordt 45 gram Perle in bittergift en 25 gram Perle in aromagift voorgesteld; of een hop naar keuze.

Deel deze pagina!