Brams Laagland-cider

Foto’s: Bram de Lange

Recept: Bram de Lange

Sap maken
1. Appels persen (bij voorkeur verschillende rassen).
2. Sap in schone mandfles met sulfiet (0,5 gram per 10 liter), roeren en 48 uur wachten.

Vergisten
3. Na 48 uur gist (gedroogde gist Cider M02 – Mangrove Jack’s Craft Series) toevoegen (bij 12-28 graden).
4. Laten vergisten met waterslot tot de vergisting klaar is (duurt ongeveer 3 weken).

Laten rijpen
5. Dan hevelen naar een schoon vat (‘prut’ achterlaten) en dop op vat doen.
6. Minimaal 2 maanden wachten (eventueel nogmaals overhevelen naar een schoon vat).

Bottelen
7. Eventueel verschillende vaten mengen om gewenste smaak te krijgen.
8. Rietsuiker oplossen in een beetje warme cider (of water) en toevoegen aan het vat (12 gram per liter) en meteen bottelen.
9. De toegevoegde rietsuiker vergist op de fles en zorgt voor een zachte bubbel.

Bekijk voor meer informatie de volgende bronnen:
www.cidervoorieder.nl
• Het boek Van appel tot cider van April White en Stephan Wood

Deel deze pagina!