Fotografie: Ruud van der Graaf
Recept: Gertjan Tuller
Ingrediënten
- 5 kilo gemengde zoete (rijpe) appels, zoals Elstar en Pink Lady en een deel zuur. In plaats van appels kun je ook een vierde deel peer toevoegen
- 1 kilo suiker
- 3 gram wijnsteenzuur
- 3 gram citroenzuur
- 3 gram tannine
- 5 gram (anti) pecto-enzyme
- Gist (wittewijngist Sauternes) en gistvoedingszout
- Campden-tabletten (sulfietpoeder)
Bereidingswijze
- Snijd de appels.
- Los 2 theelepels natriumsulfiet op in een emmer.
- Roer de hele appels 2 min. door de oplossing.
- Laat ze uitlekken.
- Spoel de appels en de emmer af in warm water. Het natriumsulfiet moet volledig verwijderd zijn, omdat anders de gist niet werkt (ook beter tegen hoofdpijn).
- Maak een giststarter.
- Was de appels in warm water en snijd rotte en aangestoken stukken weg. Snijd alles in dunne schijfjes.
- Doe alles in een grote emmer, gistingsvat of gamel. Voeg daar 5 liter lauw water bij (uitgekookt en afgekoeld) met de enzymen, de zuren en de helft van de suiker. Roer alles tot de suiker is opgelost en alles onderstaat. Dek het vat af met een schone doek.
- Voeg de giststarter toe en roer het geheel goed door. Dek de emmer af met een schone doek en zet hem op een plaats zo tussen 20 en 25 graden Celcius.
De volgende dag:
- Doe de volgende dag de andere ingrediënten en de rest van de suiker erbij. Vul aan met uitgekookt water van ongeveer 40 graden tot je 10 liter hebt. Houd de temperatuur daarna tussen 20 en 25 graden Celcius.
- Regelmatig blijven roeren of doorstampen.
- Pers de pulp stevig uit door deze door een (steriel gekookte) kaasdoek, theedoek of kussensloop te gieten. Giet het sap in een gistingsvat of -fles, sluit deze af met een waterslot en voeg na acht dagen 1 liter appelsap toe. Mocht de gist bijna uitgewerkt zijn, maak dan een nieuwe giststarter met wittewijngist en voeg deze toe. Zie erop toe dat de vergisting weer doorgaat.
Na 6 tot 8 weken:
- Hevel na 6 tot 8 weken over, en daarna nog een keer in een schoon vat of een schone mandfles. Na de laatste keer de wijn proeven.
- Is de cider uitgegist en geklaard? Dan kun je bottelen. De gisting is dan gestopt bij een SG van 1010.
Werk altijd hygiënisch en gebruik schone, uitgekookte flessen (of reinig ze met Chempro Oxi of iets dergelijks en spoel de flessen daarna uit). Vul je flessen met ongeveer 5 gram suiker per halve liter cider, hevel over, vul niet af tot de bovenkant van de fles maar laat zo’n 4 cm vrij. Sluit daarna de fles luchtdicht af. Zet de flessen weg op een koele plaats en uit de zon. Wacht 4 tot 6 weken en kijk of de cider in de fles al helder is. Daarna nog 2 weken wachten en proeven, ook het koolzuur moet dan goed aanwezig zijn.
Cider kan jong worden gedronken. Bewaar en serveer de cider koel (keldertemperatuur), te koud benadeelt de smaak.